Beginnershandboek

Welkom in de wereld van het powerliften! Dit handboek is bedoeld voor nieuwe powerlifters die hun eerste wedstrijd gaan doen. Ook meer ervaren powerlifters kunnen dit natuurlijk als opfrissing gebruiken.

Alles is beknopt en puntsgewijs geschreven. De informatie geldt voor zowel reguliere als beginnerswedstrijden. Beginnerswedstrijden verschillen van officiële wedstrijden doordat je hiervoor geen lid hoeft te zijn van de bond er er minder strenge kledingeisen zijn. Ideaal om kennis te maken met de sport dus!

Wedstrijdinschrijving

Om je in te schrijven voor een wedstrijd, dien je de volgende stappen te doorlopen:

  1. Schrijf je in als lid bij de KNKF, onze overkoepelende bond. Instructies hier.
    Voor onze speciale beginnerswedstrijden is lidmaatschap niet vereist en mag deze stap overgeslagen worden.
  2. Hou de wedstrijdkalender in de gaten en schrijf je in voor een wedstrijd. Kies hierbij een gewichtsklasse die je gemakkelijk kan halen. Zo kun je je volledig focussen op een mooie eerste wedstrijd zonder je druk te maken om je gewicht. Een eerste wedstrijd draait vooral om de ervaring en niet de prestatie!

Het hebben van een wedstrijdcoach is niet vereist, maar wel handig.

Het aanmelden bij een club (sportschool, coach of vereniging) raden we van harte aan. Zij kunnen je ondersteunen bij je voorbereidingen en bieden een betere introductie in de powerliftcommunity. Vanaf 1 september 2025 zal clublidmaatschap verplicht zijn.

Weging

Als eerste op een wedstrijddag is de weging. De weging start altijd twee uur voor aanvang van de wedstrijd en duurt anderhalf uur.

  1. Ga dan naar de weegruimte waar je op de weeglijst staat. Je wordt hier omgeroepen als je aan de beurt bent. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent. De weegvolgorde is op groep (wanneer bekend) en daarna op lotnummer van laag naar hoog. De lotnummers worden vlak voor de weging bekend gemaakt.
    • Ben je te laat? Dan dien je achteraan aan te sluiten.
    • Heb je je gewichtsklasse niet gehaald? Dan dien je ook achteraan aan te sluiten als je het nogmaals wilt proberen. Buiten je gewichtsklasse meedoen is niet mogelijk bij officiële wedstrijden.
  2. Laat bij het wegen eerst een geldige legitimatie zien. Alleen een geldig paspoort of geldige identiteitskaart is toegestaan bij de weging. Een kopie of een rijbewijs is niet geldig. Zonder geldige legitimatie mag je dus niet mee doen.
  3. Bij de weging worden dames door dames gewogen en heren door heren. Op de weegschaal dient men in ondergoed of naakt te staan. Voor de hygiëne weeg je je in op sokken of sta je met blote voeten op een tissue op de weegschaal.
  4. Geef de hoogte van je openingsbeurten door aan de weger. Kies een veilig aantal kilo’s die je zeker kunt halen. Op een wedstrijd is het toch vaak heel anders dan in je sportschool.
    Je openers kun je eventueel ook nog tot drie minuten voor aanvang van je groep bij ieder onderdeel nog wijzigen bij de wedstrijdtafel. Hiervoor krijg je een beurtbriefboekje mee. Hiermee dien je je volgende beurten door te geven of wijzigen.
Coach informatie: Een coach mag aanwezig zijn bij de weging om te helpen bij bovenstaande.

Rekhoogte doorgeven

Bepaal hiervoor eerst je rekhoogte bij het wedstrijdrek of het daarvoor toegewezen rek. Doe hierbij je wedstrijdschoenen aan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je hebt nodig om door te geven bij de official met het rekhoogte formulier:

  • Rekhoogte haltersteunen squat
  • Rekhoogte haltersteunen bench press
  • Rekhoogte veiligheidssteunen bench press
  • Wel/niet aangeven halter bij bench press door spotter

Kledingcheck

Ook je kleding dient gecontroleerd te worden voordat je mee mag doen. De eisen hiervoor vind je in ons Wedstrijdreglement, Technisch Reglement en de Toegestane Merken. De eisen verschillen per wedstrijdtype: beginnerswedstrijd, classic of equipped.

Enkele aandachtspunten:

  • De kleding moet schoon zijn en niet kapot.
  • Het t-shirt moet een ronde hals hebben, een effen kleur en volledig textiel.
  • Schoenen moeten binnensport schoenen zijn.
  • Lange sokken zijn verplicht tijdens de deadlift.
  • Straps en koptelefoons zijn niet toegestaan tijdens de beurt.

Bij beginnerswedstrijden gelden enkele uitzonderingen op bovenstaande reguliere regels:

  • Een singlet is niet verplicht. Een broek/legging mag alleen de bovenbenen bedekken.
  • De Toegestane Merken lijst is niet van toepassing.
Coach informatie: Voor coaches gelden ook kledingeisen. Zij moeten gekleed in lange trainingsbroek/legging, t-shirt, sportschoenen en eventueel trainingsjack. Zonder deze kleding word je niet toegelaten tot de opwarmruimte en bij het plankier.

De wedstrijd

Opwarmen

Voor het opwarmen zijn meerdere rekken beschikbaar en deze deel je met andere deelnemers. Zit je in de 1e groep? Dan kun je zo’n 30-40 minuten voor de start van de wedstrijd beginnen met opwarmen. Zodra de 1e groep start met de wedstrijd, kan de 2e groep gaan opwarmen. Zodra de 2e groep start, de 3e.

Coach informatie: Per deelnemer krijgt één coach toegang tot de opwarmruimte om te helpen. Bij verenigingen en sportscholen met meerdere deelnemers kan dit minder zijn. Volg hierbij de instructies van de organisatie en officials.

Wedstrijdrondesysteem

De volgorde van de wedstrijdonderdelen is squat, bench press en daarna deadlift. Per onderdeel krijgt iedere deelnemer drie pogingen. Eerst zijn de deelnemers van groep 1 voor het onderdeel, dan die van groep 2 en daarna groep 3.

Per groep doet iedere deelnemer eerst de eerste beurt van het onderdeel, hierna doen alle groepsleden de tweede beurt en daarna de derde. De volgorde van tillen is op opgegeven gewicht van laag naar hoog. Bij een gelijk gewicht gaat degene met het laagste lotnummer eerst.

Als iedereen het onderdeel voltooid heeft, wordt het plankier omgebouwd voor het volgende onderdeel. Vanwege het ombouwen is er tussen de onderdelen 10 minuten pauze.

Halter gereed!

Via de schermen en de omroeper kun je bijhouden wanneer je bijna aan de beurt bent. Zodra de omroeper roept “Halter gereed!” heb je 60 seconden om te starten met je beurt. Een official (Technical Controller) zal je toelaten tot het plankier.

Voor het oog van het publiek mag je niet meer je kleding of bandages in orde maken. Vergeet niet het aantrekkoord van je polsbandage van je duim af te halen. Op het plankier mag je alleen nog je riem vastmaken.

Coach informatie: Als coach mag je tijdens de beurt aanwezig zijn bij het plankier in het door de Technical Controller aangewezen gebied.

Scheidsrechters

Drie scheidsrechters beoordelen je beurt als goed of fout. Dit laten zij zien met een rode lamp voor afgekeurde beurt of een witte lamp voor een goede beurt. Je dient minimaal twee witte lampen te hebben voor een goede beurt. Bij beginnerswedstrijden is er maar één scheidsrechter.

Beurt doorgeven

Je volgende beurt schrijf je op een beurtbriefje, onderteken je en lever je in bij de wedstrijdtafel. Het inleveren dient binnen 60 seconden na het uitvoeren van je beurt gedaan te worden. Zorg dat de wedstrijdbureau official jouw beurtbriefje ziet.

Bij ieder onderdeel moet je altijd het gewicht op de halter verhogen voor de volgende beurt. Dit moet met 2,5 kg of een veelvoud hiervan. Indien de beurt afgekeurd wordt, mag je een nieuwe poging met hetzelfde gewicht doen. Je mag dus niet verlagen na je 1e beurt.

Ben je te laat met inleveren, dan komt er automatisch 2,5 kg bij of wanneer je de beurt gefaald had blijft het gewicht hetzelfde.

Coach informatie: Als coach mag je ook het beurtbriefje invullen, ondertekenen en inleveren.

Wedstrijdonderdelen

Bij alle onderdelen geldt dat je tijdens de opwaartste beweging geen tussentijdse neerwaartse beweging mag maken.

Squat

  1. Nadat “Halter gereed!” is omgeroepen, leg je de halter in je rug en loop je achteruit uit het rek.
  2. Sta je gestrekt en stil, dan roept de hoofdscheidsrechter: “Squat!”. Je mag dan je squat uitvoeren.
  3. Zorg qua diepte dat je met je bovenkant heup onder je bovenkant knie komt.
  4. Sta je na de squat weer gestrekt en stil, dan roept de hoofdscheidsrechter: “Rack!”. Je mag dan pas het halter terugplaatsen in het rek.
  5. Ga hierna achteruit onder het halter vandaan zodat je de laders niet in de weg loopt.

Bench Press

  1. Nadat “Halter gereed!” is omgeroepen, ga je op de bank liggen en til je het halter uit het rek.
  2. Zijn je armen gestrekt en bewegen ze niet meer, dan roept de hoofdscheidsrechter: “Start!”. Je mag dan de halter naar je borst brengen.
  3. Ligt de halter stil op je borst, dan roept de hoofdscheidsrechter: “Press!”.
  4. Zijn je armen weer gestrekt en bewegen ze niet meer, dan roept de hoofdscheidsrechter: “Rack!”. Je mag dan pas het halter terugplaatsen in het rek.
  • Tijdens de uitvoering moeten je voeten plat op de grond blijven.
  • Tijdens de uitvoering moeten je hoofd, schouders en billen in contact met de bank blijven.
    • Heb je lange haren? Dan moeten deze in een staart hiervoor.
  • Je wijsvingers moeten zich binnen (of op zijn breedst in contact met) de ringmarkeringen op de halter bevinden.

Deadlift

  1. Nadat “Halter gereed!” is omgeroepen, loop je naar de halter en til je deze omhoog totdat je gestrekt staat.
  2. Sta je met knieën gestrekt en schouders naar achter, dan roept de hoofdscheidsrechter: “Down!”. Leg dan de halter gecontroleerd terug op de grond.
  • Zorg dat je sokken je gehele schenen bedekken.
  • Je mag niet de halter niet op je dijen laten rusten.

Prijsuitreiking

Per onderdeel telt het hoogst getilde gewicht mee voor het totaal. Degene in een klasse met het hoogst neergezette totaal wint de wedstrijd. Hebben meerdere deelnemers hetzelfde totaal dan wint de lichtste deelnemer.

Het dragen van een trainingsbroek of sportlegging en schoon t-shirt is verplicht bij de prijsuitreiking (trainingspak). Singlets of reguliere kleding is niet toegestaan en hiermee mag je niet op het plankier. Hierdoor kun je dan niet eventuele medailles in ontvangst nemen.

Sport

Powerliften is een sport en vraagt de deelnemers om sportiviteit. Respect staat bij powerliften hoog in het vaandel. Wij verwachten van iedereen respect voor de officials, de vrijwilligers, de organisatie, het materiaal en de andere deelnemers. Het niet opvolgen van de regels kan leiden tot diskwalificatie.

Dopingcontrole

Na de wedstrijd kan een dopingcontrole plaatsvinden zoals bepaald in ons Dopingreglement. Hierbij wordt gecontroleerd op verboden stoffen. Denk hierbij ook aan medicatie of pre-workouts die bepaalde verboden stoffen kunnen bevatten. Voor medicatie dien je een dispentatie aan te vragen bij de Dopingautoriteit met een doktersverklaring. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar de Dopingautoriteit.

Bekijk ook de anti-doping informatiepagina van de sectie.

Nog vragen?

Heel veel succes gewenst met de voorbereidingen en de wedstrijd!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via ons contactformulier of ter plekke aan de organisatie of officials.

Bijlage I: Paklijst

  • Geldige identiteitskaart of paspoort (geen kopie!)
  • Singlet
  • Wedstrijdshirt met ronde hals
  • Sokken die tot aan de knie komen
  • Schoenen
  • Pen
  • Haarstiekje bij lange haren
  • Eten/drinken
  • Gepaste kleding voor prijsuitreiking:
    • Trainingsbroek/Lange legging
    • T-shirt
    • Eventueel trainingsjack

Niet verplicht, wel toegestaan of handig:

  • Riem
  • Polsbandages
  • Babypoeder
  • Alleen bij classic en beginnerswedstrijden:
    • Kneesleeves
  • Alleen bij equipped:
    • squatpak
    • deadliftpak
    • bench shirt
    • kniebandages
  • Schroevendraaier (voor verstellen bepaalde riemen)