Studentenstatus

Studentensport Nederland

Ben je voltijd HBO of WO student? Vraag dan de studentenstatus aan!

 • Je krijgt 10 euro korting op het inschrijfgeld voor reguliere wedstrijden.
 • Deelname aan het Nederlands Studentenkampioenschap (NSK) is mogelijk.

Eisen

Voor de definitie van student hanteren we de actuele eisen van Studentensport Nederland (SSN) voor deelname aan NSK’s:

 • Je bent voltijd HBO/WO-student.
 • Je hebt de minimale leeftijd van zestien jaar en de maximale leeftijd van dertig jaar.
 • Je valt onder een sportraad die aangesloten is bij SSN door:
  • ofwel te studeren aan een bij hen aangesloten onderwijsinstelling.
  • ofwel te sporten bij een bij hen aangesloten studentensportcentrum met een jaarabonnement.

Ook met een buitenlandse nationaliteit kan deze status aangevraagd worden.

Meer informatie op de website van SSN en in het SSN Evenementenreglement.

Aanvragen

Stuur je bewijs van inschrijving (enrollment certificate) uitgegeven door je onderwijsinstelling o.v.v. je bondslidnummer naar [email protected]. De meeste universiteiten en hogescholen sturen deze naar je toe per e-mail als PDF.

 • Heeft jouw onderwijsinstelling meerdere vestigingen (zoals bijv. de Haagse Hogeschool en Fontys)? Zet er dan bij in welke studentenstad de vestiging zit waar je studeert. Dit is van belang voor de de bepaling van je Overkoepelende Studentensport Organisatie (OSSO; ookwel sportraad).
 • Wil je meedoen met de stad waar je een studentensportjaarabonnement hebt en niet de stad waar je studeert? Stuur dan een bewijs mee van dit jaarabonnement inclusief een betaalbewijs.
 • Lastig om een officieel bewijs te bemachtigen in de zomer? Bij bepaalde onderwijsinstellingen is dit helaas zo. Stuur dan een duidelijk screenshot van Studielink met daarop zichtbaar je naam, studienaam, onderwijsinstelling en “voltijd”. Als alternatief kun je ook meedoen met je bewijs van het vorige collegejaar (zie alumnistatusregeling hieronder).

Zodra je op de studentenlijst gezet bent, krijg je een bevestiging. Daarna kun je automatisch voor iedere wedstrijd inschrijven onder je studentenstatus zolang deze geldig is. Achteraf deze status toekennen bij reeds uitgevoerde wedstrijdinschrijvingen is niet mogelijk.

Collegejaar

Een collegejaar loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Wij bewaren de bewijzen van inschrijving van het huidige en het vorige collegejaar. Je studentenstatus verloopt automatisch, dus zorg dat je altijd de meest recente versie aangeleverd hebt voor alle voordelen.

Bewijs huidig collegejaar

Met een actueel bewijs betaal je maar 20 euro in dat collegejaar bij wedstrijdinschrijvingen voor officiƫle wedstrijden.

Bewijs vorig collegejaar (alumnnistatus)

Geen actueel bewijs, maar wel het bewijs van vorig collegejaar? Daarmee krijg je de status alumnus. Hierbij geldt geen studententarief, maar is het wel mogelijk om deel te nemen aan het NSK volgens de regels van SSN.