Verduidelijking wedstrijdprocedures voor deelnemers

Door Scheidsrechterscommissie | December 20, 2017

Na het afgelopen NK Powerlifting Classic 2017 Open zijn er enkele punten door de scheidsrechterscommissie opgesteld om verwarring bij de komende wedstrijden te voorkomen en duidelijkheid te verschaffen over de procedures en gang van zaken:

Weging

Het hanteren van het systeem van weging op lotnummers. Komende wedstrijden wordt de weging gedaan volgens het system van lotnummer, degene met de laagste lotnummer weegt eerst. Dit zal strikt gehandhaafd worden. Wanneer hier iemand te laat is of dat punt nog geen paspoort of ID-kaart bij zich heeft, sluit deze achteraan.

Het is zaak dat bij iedereen wordt gevraagd om een paspoort/ID-kaart, ook bekenden. Mocht iemand geen paspoort/ID-kaart mee hebben, dan is deelname onmogelijk. Een rijbewijs telt niet als geldige legitimatie voor een NK omdat er geen nationaliteit op vermeld staat. Hier worden geen uitzonderingen op gemaakt.

Omwille van het verloop streven we ernaar de rackhoogtes door iemand anders dan degene die bij de weging zit op te laten nemen.

Kledingcheck

Let erop dat shirts van katoen zijn, dus geen polyamidemix. Zowel dames en heren moeten een shirt met een fatsoenlijk hoge ronde hals dragen. Alleen verenigingen die lid zijn van de bond en contributie hebben betaald mogen een shirt met verenigingsnaam gebruiken.

Berechting

Bij het bankdrukken is inzakken toegestaan, maar het is niet toegestaan om mee te geven met de borst. Neergaande beweging na het “press” signaal is niet toegestaan.

Bij squats dienen alle vingers over de stang volledig in contact te maken. Duim mag onder of over de bar maar dient ook volledig contact met de stang te maken.

Bij het moedwillig dumpen van het halter neemt de jury en bij het ontbreken hiervan de hoofdscheidsrechter in overleg met de overige scheidsrechters een unanieme beslissing. De regel is dat een lifter die moedwillig de vangers in gevaar brengt direct gediskwalificeerd ofwel eerst een waarschuwing zal krijgen. Dit ter beoordeling van de jury ofwel bij het ontbreken hiervan de scheidsrechters.

Coaches

Let erop dat coaches hun atleten niet slaan en niet schelden voor het publiek. In beide gevallen wordt één keer gewaarschuwd. Coaches dienen in sportkleding te verschijnen, dus niet in jeans of coltrui.

Prijsuitreiking/medailleceremonie

Let erop dat men sportkleding aan heeft, dus geen naveltruitjes/jeans/singlet. Bij het dragen van niet gepaste kleding ontvangt de lifter geen prijs.