Verslag WK Bankdrukken 2018

Door Maaike | May 1, 2018

Op 22 april 2018 vertrok het Nederlands team naar Zuid-Afrika. Het was team bestond dit jaar uit drie atleten, Aad Fabrie, Ielja Strik en Brenda van der Meulen, bondscoach Ed Pietersma en assistent coach Maaike de Vries. Na een lange reis van ongeveer 20 uur zijn ze aangekomen bij het hotel in Potchefstroom. Snel inchecken, koffers uitpakken, naar de wedstrijdhal en daarna een heerlijke biefstuk eten bij Mike’s Kitchen.

WK Bankdrukken Equipped 2018

De volgende dag (dinsdag 21 april) was het al een belangrijke dag voor het team. Aad Fabrie onze master 4 -93kg moest om 10:00 wegen en om 12:00 startte de wedstrijd. Er was gelukkig geen stress om op gewicht te komen en is ingewogen met 92.60kg. Na een paar boterhammen was het tijd om te gaan intillen. Na een heerlijke opwarming en klaar staand voor zijn opener kwamen de zenuwen toch een beetje omhoog. Maar de zenuwen hebben alleen maar geholpen, zijn opener (125kg) ging heel gemakkelijk en dus verhoogd met 7.5kg. Aad haalde zijn 2e beurt ook met 3 witte lampen en dus een nieuw Nederlands master 4 record (132.5kg). Helaas was 137.5kg iets te zwaar en haalde hij zijn 3e beurt niet. Maar 132.5kg was genoeg om de gouden medaille te winnen en dus Wereld Kampioen!

Na een geweldige eerste dag en een prachtige gouden medaille zijn we op safari geweest. Het was geweldig om de dieren van zo dichtbij te zien en rond te rijden door het park. Er staan een paar foto’s op Facebook en Instagram. Wanneer we naar een internationale wedstrijd gaan, gaat het niet alleen om de wedstrijd. Uiteraard is dat wel het belangrijkste, maar het is ook belangrijk om te genieten van de mooie dingen er omheen. De mooie wedstrijden, de gezelligheid en zoals in Zuid-Afrika de mooie omgeving.

Donderdag 23 april was een extra relaxt dagje. We hadden geen atleten die moesten tillen die dag maar we zijn uiteraard wel naar de zaal geweest om naar een paar wedstrijden te kijken. Ook is Maaike de Vries gevraagd om live commentaar te geven voor de live stream van de IPF. De rest van de dag zijn er voorbereidingen getroffen voor de volgende dag, zoals boodschappen en een tactisch plan om de medailles binnen te halen.

Dan de belangrijkste dag van de week, vrijdag 24 april, Koningsdag maar voor ons de grote dag op het WK bankdrukken. De dag van Ielja strik in de -84kg klasse en Brenda van der Meulen in de 84+kg klasse. De twee dames zaten samen in dezelfde groep, dus de weging was voor beiden om 17:00. Ielja had de laatste dagen moeite om op gewicht te komen maar uiteindelijk heel mooi ingewogen.

De strijd om de medailles begon al bij het intillen. Je zag de tegenstanders gluren kijken hoe het intillen gaat, gaan ze verhogen of misschien zelfs verlagen? Dat zijn allemaal vragen die gesteld worden voordat de wedstrijd echt begonnen is. Uiteindelijk is Ielja begonnen met een makkelijke 165kg wat haar de bronzen medaille verzekerde. Vervolgens zijn we naar 170kg gegaan om gelijk te maken met de Noorse, maar Ielja was lichter in lichaamsgewicht en dus op zilveren medaille positie te komen. De Noorse die mist 170kg weer en doet deze over in haar 3e beurt. Wat voor Ielja goed nieuws betekende want zilver was binnen. Omdat we niks meer te verliezen hadden gingen we voor de gouden medaille 185kg maar die was net iets te zwaar. Het maximale eruit gehaald en een mooie zilveren mediale mee naar huis.

Brenda begon ook met een makkelijke beurt 195kg om daarna een 10 kilo stap te nemen naar 205kg om het de Deense Annette zo moeilijk mogelijk te maken. Ook de tweede beurt was weer een mooie beurt van Brenda. Maar Annette haalde haar tweede beurt ook makkelijk en ging naar 210kg om weer over Brenda heen te gaan. Nu werd het een spelletje, gaat de Deense coach nog verlagen of nog verhogen? Dat was de vraag. Uiteindelijk bleven ze op 210 met de overtuiging dat ze die zou halen, dit deed ze niet en dus was Brenda na 23 jaar powerliften voor het eerst Wereld Kampioen! Ze probeerde in haar 3e beurt nog voor een nieuw Nederlands record te gaan 215kg maar dit kon ze net niet uitstrekken met haar rechter arm.

De laatste wedstrijd dag waren het alleen nog maar mannen. Een geweldige wedstrijd in de 105kg klasse (een aanrader om terug te kijken) en de super zwaargewichten. Als afsluiter zijn we met het hele team naar het banket geweest. Daar hebben we heerlijk gegeten, paar biertjes gedronken en misschien nog een klein dansje gewaagd.