Verslag World University Powerlifting Cup 2018

Door Maaike | October 10, 2018

De Wereld Kampioenschappen voor studenten waren dit jaar in Pilsen, Tsjechië.

De gehele ploeg kwam aan op zondag 8 juli of maandag 9 juli aan in het hotel. Voor een goede start van de dag werd er gezamenlijk ontbeten. Een goede start van de week was ook de wedstrijd van Jie Yi Wu Chen (Jenny). Ze moest als allereerste van de Nederlandse ploeg. Ze was heel zenuwachtig maar heeft zich er goed doorheen geslagen. Mooie persoonlijke records getild en een mooie ervaring. Squat 80kg, Bank 45kg en Deadlift 107.5kg. Totaal 232.5 wat haar een 6e plek opleverde.

Dag 2 was voor Fabbio Hu. Hij was de enige die van het Nederlands team moest tillen die dag. Eerst lekker rustig aan gedaan en later op de middag zijn wedstrijd. Ook voor Fabbio was het een goede wedstrijd. Zijn laatste 182.5 squat gemist op diepte maar deze ging gemakkelijk omhoog. Hierdoor bleef hij staan op 177.5kg. Vervolgens bankdrukken, wat echt zijn onderdeel is. Dat heeft hij een paar weken daarvoor op het NK classic powerliften laten zien met een Nederlands Record. Nu opnieuw, maar liefst 120kg voor een lifter in de -66kg, heel sterk. Daarnaast een 197.5kg deadlift voor een goede afsluiter van de wedstrijd. 495kg totaal (bijna die magische 500kg) leverde een 9e plek op.

Dag 3, een drukke dag voor de coaches. Vier lifters in twee sessies is even aanpoten. In de ochtend moesten Jacqueline Klaver en Janna de Vos tillen, beide in de -72kg klasse. Janna had maar één opdracht gekregen van de coach: “genieten!”. En dat heeft ze gedaan, de hele wedstrijd had ze een lach op haar gezicht. De persoonlijke records vlogen in het rond en een mooi eindresultaat neergezet. 117.5kg squat, 55kg bank, 135kg deadlift en 307.5 totaal een 13e plek. Naast haar eigen wedstrijd heeft Janna ook veel mooie foto’s gemaakt voor de ploeg, dankjewel!

De wedstrijd van Jacqueline was iets anders dan die van Janna. Bij haar telde elke kilo om een sterk totaal neer te zetten. We konden bij de nominaties al zien dat het een zeer spannende strijd zou worden voor een medaille. En die strijd was er! Met een sterke 145kg squat begon ze de wedstrijd goed en ook nog eens een bronzen medaille erbij. Daarna een persoonlijk record op bank 62.5kg, netjes. Maar nu begon het echte werk, ook voor de coaches. De strijd kon beginnen, de kilo’s vlogen in het rond en het rekenwerk werd gedaan. Helaas waren haar tegenstanders te sterk en konden we ze niet meer inhalen. Deadlift 167.5kg en 375kg totaal, 6e plek. Een prachtige wedstrijd en gekwalificeerd voor het EK classic in Litouwen.

Na de ochtend sessie van de dames gingen we door met de mannen -74kg klasse. Ook hier hadden we twee lifters, Martin Tan en Brent Claassen. Het was voor beide een super leuke wedstrijd. Persoonlijke records vlogen in het rond en er werd veel gelachen. Martin heeft eerst een sterke squat neergezet van 192.5kg, op naar de 200kg. Vervolgens het bankdrukken, dat was nog een spannende strijd. Hij miste de 145kg voor een medaille kans. Hij bleef nu hangen op 140kg waar nog meer in zit. De deadlift was even spannend, niet dat Martin medaille kansen had, maar omdat hij een paar weken voor de WUPC gewisseld is van conventional naar sumo. Dit verliep echter super goed, hij heeft een sterke 230 kg getrokken met de kennis dat hier meer in zit. 562.5kg totaal en een mooie 7e plek.

De wedstrijd van Brent was een beetje hetzelfde als die van Janna. Ook Brent kreeg de opdracht om te genieten van het moment. Hij heeft de hele wedstrijd met een lach op zijn gezicht gestaan. Veel persoonlijke records getild, squat 145kg, bank 95kg. Bij de deadlift vertelde Brent dat hij heel goed kan doorvechten totdat de stang boven is. Met die kennis kreeg hij een extra opdracht voor zijn derde beurt deadlift. Nooit meer loslaten totdat de stang boven is. En dat deed hij!! Een super gevecht, alles gegeven maar net iets te zwaar. Wel een sterke 205kg getrokken en een 445kg totaal, een 14e plek.

Deze wedstrijd was voor de coaches wel iets moeilijker. Pjotr van den Hoek (bondscoach) was tijdens de sessie van de -74kg klasse scheidsrechter. Dus Martin en Brent werden beide door Maaike de Vries (assistent bondscoach) gecoacht. Maar er was nog een probleem. De -74kg klasse werd in twee groepen verdeeld. Brent in de eerste en Martin in de tweede. Maaike kon niet op twee plekken tegelijkertijd zijn, in tillen en coachen. Met dank aan Sven Jansen, Mitchel Leunissen en Ruud Kassing is alles goed verlopen. Zij hielpen bij het intillen zodat Maaike kon focussen op het coachen. Zonder deze mannen was het niet gelukt. Ze hebben niet alleen bij deze wedstrijd goed geholpen waar het echt nodig was, maar ook bij de andere wedstrijden.

Dag 4, de drukste dag van de week. Maar liefst vijf lifters in twee sessies. Wederom moesten de dames eerst, de -84kg en de 84+ klasse. We hadden twee lifters in de -84kg klasse, Evie Bus en Tamara Jetten. Voor beide was dit de eerste internationale wedstrijd (wat overigens voor bijna iedereen gelde) en ze hebben het super gedaan. Evie was heel zenuwachtig en dat was te merken, hierdoor hebben we de doelen die dag aangepast en daar was ze het mee eens. Ook zij wilde gewoon genieten van het moment en niet druk maken om de kilo’s die getild moesten worden, wat uiteraard heel moeilijk is. Ze heeft genoten van de wedstrijd, veel geleerd en veel leerpunten voor de volgende wedstrijd. Een 130kg squat, 67.5kg bank, 147.5kg deadlift en een 345 totaal is ze 7e geworden van haar klasse.

De wedstrijd van Tamara Jetten verliep vlekkeloos. Met acht goede beurten en ruimte voor meer mag zij zeer tevreden zijn over haar wedstrijd. Ze heeft nog maar weinig wedstrijd ervaring en alleen al daarom heeft ze het top gedaan. Ze ging goed met de stress om, geen gewichtsproblemen en makkelijk te coachen. Een 107.5kg squat, 57.5kg bank, 140kg deadlift en een 305kg totaal is ze 9e geworden, persoonlijke records op alle onderdelen. Na de vrouwen sessie kwamen weer de mannen later in de middag. Drie mannen deze keer, Joey Ma, Max Wouters en Li Hu in de -83kg klasse. Ook deze sessie was verdeeld in twee groepen, Max en Li in de eerste groep en Joey in de tweede groep. Li had wat moeite om op gewicht te komen maar dat is gelukkig allemaal goed gegaan. Hij heeft een lekkere wedstrijd getild en geëindigd met een heerlijke deadlift, wat toch echt zijn onderdeel is. Een 205kg squat, 105kg bank en 240kg deadlift heeft Li een 17e plaats gehaal in een van de grootste klasses van de week.

Max had er veel zin in, dat was te merken. Helaas miste hij zijn eerste squat beurt op diepte, maar hij heeft zichzelf goed herpakt. Tweede beurt netjes gebogen en een grotere stap genomen voor de derde beurt. Ook deze was sterk, daar zit zeker meer in. Het onderdeel bankdrukken, daar wilde hij echt op gaan knallen. Een makkelijke opener van 135kg en vervolgens een sterke 142.5kg. Hij wilde gaan voor het Nederlands junioren record, had verder niks te verliezen dus wij gingen naar 150kg. Helaas was dit net iets te zwaar. Daarna de deadlift, een 220kg om de wedstrijd mee af te sluiten. Totaal heeft hij 567.5kg getild en een 16e plek gehaald.

Joey Ma, onze topper van de week. Hij tilde een geweldige wedstrijd met als hoogtepunt zijn bank. Ja zijn bank. Dat is nooit zijn favoriete onderdeel geweest, veel last van blessures gehad maar eindelijk heeft hij die 150kg barrière gehaald! Naast zijn bank heeft hij een lekker squat gebogen, 255kg. Als laatste de deadlift, we zaten vol in de strijd voor een totaal medaille. Het kon elke kleur worden maar ook zelfs geen medaille. Het ging om de laatste deadlift. Een makkelijke 280kg opener waardoor we gelijk de stap maakte naar 300kg, door een technische fout werd deze afgekeurd. Toen was er paniek. Doordat deze beurt werd afgekeurd, werd de deur voor de Rus en de Pool geopend en konden ze Joey zijn totaal medaille afpakken. In de derde deadlift beurt gingen ze ervoor, met een beetje geluk haalde de Rus zijn derde beurt niet (twee rood en een wit). Hierdoor was de zilveren medaille veilig en konden wij voor de gouden medaille gaan strijden. Daar was 315kg voor nodig. De hele zaal ging los, iedereen van elk land was aan het aanmoedigen maar helaas dit was te zwaar voor Joey en dus zilver. Maar nu komt het, de lifter die goud heeft gewonnen moest naar de dopingcontrole. Paar weken na de WUPC is gebleken dat hij positief was en dus worden zijn resultaten geschrapt. Nieuwe resultaten: Brons op squat 255kg, 150kg bank, zilver 280kg deadlift en GOUD op totaal met 685kg.

Dag 5, de laatste wedstrijd dat voor de Nederlandse ploeg. Deze dag hadden we twee atleten in de -93kg klasse. Mart Siemerink en Auke Piers. Voor deze twee mannen was het een lange week, vanaf zondag/maandag moeten wachten totdat je eindelijk een keer aan de beurt mag. Mart heeft ook een heerlijke wedstrijd getild. Hij heeft pas een paar maanden ervaring in de sport maar is zeker fijn om erbij te hebben. Een internationale wedstrijd gaat niet alleen om de getallen die op de wedstrijd getild worden maar ook om de sfeer er omheen. Hij heeft verschillende persoonlijke records getild met ruimte om te groeien. Een 122.5kg squat, 80kg bank, 160kg deadlift en een 362.5kg is hij 29e geworden in de grootste klasse van de week.

De laatste lifter van de groep, Auke Piers. Hij tilde ook in de druk bezette -93kg klasse. Hij startte met een makkelijke 190kg squat, vervolgens de magische 200kg en toen voor een persoonlijk record 205kg. Deze mocht Auke twee keer proberen, want tijdens zijn eerste poging werd hij te vroeg gepakt door de laders en vangers. Maaike ging protesteren bij de jury en hij kreeg een nieuwe beurt aan het einde van de ronde. Helaas kostte deze eerste poging (was een vecht beurt) te veel energie waardoor hij bij de 3e beurt niet ver kwam. Hierna heeft hij wel lekker gebankt, een sterke 155kg gedrukt maar werd helaas afgekeurd door het missen van signalen. Hierdoor bleef hij hangen met 152.5kg maar met de kennis dat hij meer kan drukken. Dan de deadlift, zijn eerste beurt ging veel zwaarder dan verwacht en dus maar vijf kilo verhoogd. 245kg was in zijn tweede beurt te zwaar maar we hadden nog een poging. Hij heeft alles gegeven en dat werd beloond, 245kg goede beurt. Een 597.5kg totaal en een 14e plaats.

Het mooie aan dit toernooi was dat iedereen elkaar hielp. Het is een studenten toernooi, je komt uit voor de universiteit waar je studeert maar we waren daar als één ploeg. Elke dag was iedereen aan het ontbijt, tussendoor genoten van een beetje vrije tijd aan het zwembad en nog een kleurtje opgedaan. Daarnaast ging bijna iedereen naar het banket om het af te sluiten, dat was een groot feest (zie foto). De coaches zijn erg tevreden met hoe het is gegaan, hoe de sfeer onderling was en hoe we met z’n allen hebben genoten. Wellicht tot volgend jaar!

WK Powerliften Classic 2018