Verslag EK Masters Powerliften Classic 2019

Door Maaike | March 13, 2019

Van 5 tot 10 maart 2019 was het Europees Kampioenschap classic powerliften in Györ (Hongarije).

Tijdens dit toernooi deden drie Nederlandse Master 1 lifters mee, Christine Rebello, Colette Haddon en Barbara Claassen. Heel toevallig moesten ze alle drie op dezelfde dag tillen terwijl ze allemaal in een andere gewichtsklasse zitten. Het was dus een lange maar spannende dag!

Als eerste moest Christine tillen in de -52kg en wat heeft ze toch een geweldige dag gehad. Een lekkere opener op squat om de wedstrijd goed te beginnen. Vervolgens mooie stappen genomen en haar tweede en derde beurt gehaald. Daarmee heeft ze een mooie reeks neergezet 107.5kg, 115kg en 120kg. Dit was goed voor een zilveren medaille en ze verbeterd hiermee haar eigen Nederlands Master 1 record.
Bij het onderdeel bankdrukken viel ze niet in de medailles maar ze heeft wel het maximale eruit gehaald. Een goede opener 62,5kg en tweede beurt met 67.5kg. Helaas was 70kg net iets te zwaar. Die is voor de volgende keer.
Het laatste onderdeel en misschien wel haar favoriete onderdeel, deadlift. Wederom een heerlijke opener van 140kg en een sterke tweede beurt met 150kg wat haar een zilveren deadlift medaille verzekerde maar het werd nog spannend voor de totaal medaille. Uiteindelijk had Christine een te grote voorsprong opgebouwd en heeft de nummer drie geen poging meer gedaan voor een totaal medaille. Christine haar derde beurt deadlift van 155kg was net iets te zwaar maar dat maakte niet meer uit. Ze heeft prachtige zilveren medailles gewonnen op squat, deadlift en totaal. Met haar prestatie op squat 120kg, bankdrukken 67,5 kg, deadlift 150kg en een totaal van 337,5kg verbeterd ze alle Nederlands Master 1 -52 records.

Onze tweede topper Colette Haddon zat in dezelfde sessie als Christine dus het was een mooie wedstrijd om te kijken. Drie sterke beurten op squat, opener van 135kg, 2e beurt met 140kg en de laatste beurt met 142.5kg. Dit leverde een mooie bronzen medaille op en het Nederlands Master 1 record verbroken met 12.5kg.
Ook Colette begon met een sterke opener op bank en speelde het save door een 2.5kg sprong te maken naar haar tweede beurt, van 70kg naar 72.5kg. Dat was een goede keuze want haar derde beurt van 80kg was net iets te zwaar. Wel een brozen medaille gewonnen op lichaamsgewicht. Zo zie je maar weer dat het soms best handig is om iets lichter te zijn.
Als laatste de deadlift. Dat ze sterk is met deadlift weten we allemaal, maar bovenin had ze soms moeite. Je kon duidelijk zien dat ze hier hard op heeft getraind en heeft een super sterke deadlift neergezet. Deze had ze ook zeker nodig want de strijd was nog niet gestreden. Wederom een sterke opener van 162.5kg waardoor ze inliep op de Noorse die op de eerste plek stond. Vervolgens een tien kilo stap naar 172.5kg die ervoor zorgde dat ze boven de Noorse kwam te staan. Nu nog maar één taak voor de laatste deadlift. De eerste plek positie vasthouden en erop gooien wat nodig is. De Noorse haalde haar derde beurt niet en was het voor ons duidelijk. Colette is met een totaal van 395kg Europees kampioen Master 1 in de -63kg!
Met haar prestatie verbeterd ze de Nederlands Master 1 -63 records op squat met 142,5kg, deadlift met 175kg en een totaal van 395kg.

Laatste lifter van de groep, Barbara Claassen. Voor Barbara was dit haar eerste internationale wedstrijd en ze heeft het heel goed gedaan. Uiteindelijk een mooie vierde plek. Haar squat ging super, een 165kg opener en een 175kg tweede beurt. Vervolgens ging ze naar 180kg voor een bronzen medaille kans maar die was helaas net iets te zwaar.
Bij het bankdrukken waren er geen medaille kansen en dus kon ze lekker haar eigen ding doen. Haar opener van 80kg gehaald en een sprong gemaakt naar 85kg. Die ging nog prima en dus gingen ze voor 90kg. Dit was uiteindelijk voor een medaille kans maar was net iets te zwaar. Daarnaast had haar tegenstander ook 90kg gedrukt en die was lichter in lichaamsgewicht dus zou ze alsnog vierde zijn geworden.
Vervolgens de deadlift, en oh wat was dat een strijd. Ze heeft drie prachtige beurten getrokken en hele sterke kilo’s neergezet. Van 170kg naar 177.5kg en uiteindelijk een strijd met 185kg. Ze won de strijd met het gewicht en dat mocht gevierd worden. Uiteindelijk vierde met een squat van 175kg, vijfde met bankrukken van 85kg, vierde met een deadlift van 185kg en vierde met een totaal 445kg. Het is allemaal net niet, alleen maar ruimte voor verbetering en kansen op medailles zijn zeer aanwezig. Wie weet volgend jaar.

EK Powerliften Classic 2019