Verslag EK Powerliften Equipped 2019

Door Maaike | May 16, 2019

Mooie resultaten en medailles op het EK!

Voor sommige was het een heerlijke vrije week in de mei vakantie maar voor een aantal was het knallen op het Europees Kampioenschap Equipped Powerliften in Pilsen (Tsjechië). Het is een bekende locatie waar veel wedstrijden gehouden worden, de lifters kunnen de route bijna dromen.

Eenmaal aangekomen was het de beurt voor Pardeep Kayley om het spits af te bijten. Het is een zeer ervaren lifter die een comeback maakte van een flinke blessure. Hij gaf zichzelf ook wat meer rust door in een hogere gewichtsklasse te tillen dan normaal. Dit keer deed hij mee in de -83kg i.p.v. -74kg, stiekem was dit een tactische zet om zijn medaille kans te vergroten op deadlift. Zijn wedstrijd had een heerlijke start met drie goede beurten op squat en geëindigd met een nette 277.5kg. Vervolgens zijn minste onderdeel, bankdrukken. Maar dit ging prima, 2 sterke beurten en een derde die helaas werd afgekeurd maar wel gedrukt. Een nette 185kg in zijn 2e beurt staat op het scorebord. En toen kwam de deadlift, zoals gehoopt en een beetje voorspeld zou hij hier een medaille kans in kunnen hebben. Alles hing af van de laatste beurt. Hij had 290kg nodig voor een zilveren medaille en die trok hij maar helaas afgekeurd. Hij valt terug naar 280kg met een totaal van 742.5kg en een nette 7e plek.

Na Pardeep kwam onze nieuweling, tenminste aan de equipped kant van de sport. Evita heeft al meerdere internationale wedstrijden op haar naam staan als classic lifter maar nog niet bij equipped. Dit maakt het toch wel een klein beetje extra spannend en extra zenuwen. Evita tilde in een van de meest competitieve gewichtsklasse van de week, -57kg. Ze begon met een sterke 165kg squat dat maar 2.5kg minder was dan haar PR op het NK. Helaas haalde ze haar 2e en 3e beurt niet door technische fouten, maar kracht zit er zeker in. Vervolgens bankdrukken, wat wel echt haar ding is. Een sterke opener van 105kg wat al 5kg boven haar PR is. Tweede beurt een technische fout maar die maakte ze goed in haar 3e beurt. Een prachtige 110kg en een nieuw Nederlands record. Vervolgens deadlift, haar minst favoriete onderdeel. Evita zei: “vandaag was het een deadlift dag” en dat was het zeker. Drie heerlijke beurten en een 160kg in haar laatste. Een PR van 2.5kg en een totaal van 435kg, mooie 8ste plek.

Hierna hadden de coaches een dag rust en even bijkomen voor een top klasse van de week, de -84kg met onze toppers Ankie Timmers en Iris Kensenhuis. Ze zijn beide geen vreemden op het platform en ze weten wat ze te wachten staat. Voor Iris startte de wedstrijd heel goed met 3 goede beurten op squat, maar liefst 222.5kg in haar derde beurt. Dan haar minst favoriete onderdeel met een technisch foutje in haar opener die ze daarna goed maakte in haar 2e en 3e beurt. 102.5kg voor Iris staat op het scorebord. Toen kwam het moment waar we met zijn allen op zaten te wachten, Iris en deadlift is een gouden combinatie. Dat was deze keer weer raak! Een gouden medaille op deadlift met een ruime voorsprong op de nummer 2 (onze andere topper), een 242.5kg. Nog maar 8.5kg verwijderd van het Europees en Wereld record!

Nu onze grootste topper van de week, Ankie Timmers. Voor haar zijn de Europese kampioenschappen heel erg dubbel geweest. Prachtige medailles gehaald met mooie kilo’s maar nog nooit die ene gouden, nog nooit de Europese titel. En om het nog erger te maken, ze is zeven keer achter elkaar 2e geworden. Maar dit jaar is het Ankie’s jaar! Ze heeft eindelijk de mooie gouden totaal medaille met een sterke 630kg. En niet alleen mag ze haar Europees kampioen noemen maar zelfs “Best lifter” van alle lifters van het EK. Jaren op moeten wachten maar nu mag het resultaat er drie dubbel dik zijn.

Als aller laatste was Jordi Snijders aan de beurt bij de zwaargewichten, 120+kg klasse. Een makkelijke opener op zijn squat en een sterke 385kg die telt op het scorebord. De 390kg in zijn derde beurt was net iets te zwaar. Maar dan zijn favoriete onderdeel, bankdrukken. Hij is in Nederland al de beste bankdrukker die we hebben maar nu moest hij het laten zien op internationaal niveau. En dat deed hij! Een sterke 320kg in zijn eerste beurt bracht hem gelijk op eerste positie en nu de taak om dit vast te houden. Een goede beurt met 327.5kg verzekerde hem de prachtige gouden bankdruk medaille. Maar we hebben nog een onderdeel te gaan, de deadlift. Zoals bij meerdere sterke bankdrukkers is deadlift een minder goed onderdeel voor Jordi. Hij haalde twee goede beurten, een sterke 320kg. Daarmee haalde hij een 1032.5kg totaal. Hoogste totaal ooit getild door een Nederlander en een 5e plek op het EK.

Gefeliciteerd alle lifters maar ook zeker de coaches voor het harde werk achter de schermen!

EK Powerliften Equipped 2019